София ще има рекорден бюджет през 2021 г. - 1.884 млрд.

...
София ще има рекорден бюджет през 2021 г. - 1.884 млрд.
Коментари Харесай

Никой не може да построи това, което София може да обещае

София ще има рекорден бюджет през 2021 г. - 1.884 милиарда лева, и бомбастични обещания за вложения. Проектът за така наречен финансова стратегия на общината е в размер на 509 млн., като до деня на приемането й е допустимо да набъбне още. Още вървят разискванията в комисиите на Столичния общински съвет, а окончателното гласоподаване на бюджета ще е на последната му сесия през февруари. Още преди Нова година кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че кметството се готви да вземе заем от 120 млн. лева от Европейската капиталова банка при доста преференциална рента, с цел да форсира градежите. 

Планираните за харчене пари са впечатляващи, само че за какво тогава не се вижда софиянци да са въодушевени? И за какво под доста от известията за планувани поправки могат да се прочетат мнения, че данъкоплатците гледат подозрително на проектите на общината и казват, че предпочитат да не се осъществят, до момента в който ръководят този кмет и тази администрация?

Една от основните причини е, че софиянци към този момент добре знаят, че никой на света не е в положение да обещае толкоз, колкото това могат да създадат Фандъкова и ГЕРБ. И в същото време отново никой не може да извърши по-малко от обещаното, колкото тя и партията, на която е заместник-председател. Все отново техни са утвърдените вече практики  " ремонт на ремонта " и " хубаво е, само че не е готово ".

 

От " Московска " 33 показаха три целта за 2021 година - 

 

да се справят с дефицита на места в детските градини, съдбоносен прогрес по плановете, свързани с така наречен стратегическа инфраструктура, както и да подобрят качеството на въздуха. Същите цели бяха заложени и в предходни бюджети, нека видим какво се случи с тях.  

Кметът Фандъкова непрекъснато повтаря какъв брой детски градини се строят и по какъв начин скоро общината ще се е справила с дефицита тук-там. Поглед в плана за общ бюджет за т.г. демонстрира, че особено за тях е планувано започването от нула или преустройството и реновирането на 13 детски градини. Поне шест от тях обаче участваха в финансовата стратегия за предходната година. А по-лошото е, че работата по тях към този момент трябваше да е завършила. Но не са, заради което общината мести крайния период през тази година с разнообразни пояснения. Дали този път ще бъде спазен?

Сред детските градини, чийто ремонт към този момент трябваше да е завършил, проличава 30 ДГ в жк " Дианабад ", по която се работи още от 2019 г.; на 124 ДГ в регион " Красно село " - също план от 2019 г.; на 20 ДГ в " Подуяне ", на детската градина във Владая. За 2021 година е отсрочено и откриването на дълго чаканото детско заведение в " Кръстова вада ", чието строителство  стартира през 2018 година, а крайният период бе предходната. В същия лист попада и към момента несъществуващата общинска градина в " Манастирски ливади-изток ", за която администрацията приказва от години. Според първичния проект нейният пуск трябваше да е т.г., само че от оповестения нов график проличава, че краят се мести за следващата година. Отлагане има и за построяването на пристройки към яслата на 31 ДГ в " Красно село ", както и на ясла №35 в " Триадица ", които също към този момент трябваше да са подготвени.

Следващ приоритет на Фандъкова е

 

построяването и обновлението на основна инфраструктура -

 

така наречен вътрешни градски кръгове, големи булеварди и улици, трасета на трамваи, тунели и така нататък По това перо софиянци също са  наясно, че в бюджет 2021 попадат обекти, които са им рекламирани и обещавани и в предходни години. Фандъкова към този момент е обявила старт на строителството до дни, само че след това всичко е отлагано - било заради липса на финансиране, правосъдни обжалвания, проблеми с отчуждителните процедури или друга причина. И тъкмо тук изникват въпросите, чиито отговори са за 100 000 лева в " Стани богат ": по какъв начин Столичната община взема решение кой ремонт е значим и по кое време би трябвало да се разгласи, че почва? При какви обстоятелства вече планувано строителство  може да се отсрочи и от какво зависи отново да се върне измежду целите? Както и защо има пари за закупуване на нови коли за Столичния инспекторат или 15 000 000 лева за поставянето на загради на 10 станции на метрото, а няма за ремонт на улици, които хората чакат от десетилетия?

Що се отнася до " основната " инфраструктура в София, в " актива " на ръководещите има даже обект, който бе част от инвестиционната програма в няколко предходни години, само че по който по този начин и не почна да се работи. А през тази той изпадна от нея, като че ли към този момент не е стратегически. Става дума за рехабилитацията на ул. " Народно хоро " в кв. " Овча купел ", за която през 2019 и 2020 година бяха планувани 2.8 млн. лева Строителството не стартира, а от парите са усвоени едвам 13 000 лева За хората, които са наясно с  ценоразписа, по който плаща администрацията в София, сумата евентуално е отишла за поръсване и помитане на ул. " Народно хоро ". След като стана ясно, че през тази година една от най-важните улици в  " Овча купел " е излязла от проектите за ремонт, хората от квартала излязоха на митинги с плакати: " Другарко Фандъкова, елате на незабравимо сафари по " Народно хоро ". Шумът, който се подвигна към този отдавна обещаван ремонт, накара общината да се засрами и в последна сметка средствата за " Народно хоро " още веднъж се появиха в последната редакция на бюджет 2021. 

Освен че ръководещите в София не могат да се вместят в периодите, които сами дефинират,

 

цените на ремонтите в града също непрестанно и необяснимо порастват

 

Още една причина, заради която софиянци от ден на ден се нервират, когато научат какъв брой пари ще се платят за нещо, което не е несъмнено дали ще се окаже качествено. Жителите на " Илиянци " към този момент трябваше да броят последните дни до приключването на ремонта на бул. " Първа българска войска " - от ул. " Мара Бунева " до бул. " Илиянци ". Обектът също бе част от няколко предишни капиталови стратегии на общината. В разгара на предизборната акция през 2019 година Фандъкова се появи на мястото в наличието на претендента на ГЕРБ за областен кмет и разгласи старт на строителството. М.г. обаче стана ясно, че в оповестената социална поръчка ремонтът на " Първа българска войска " е поскъпнал фрапантно спрямо първия търг. Така за ремонт на тези към 2 км от новата финансова стратегия към този момент попадат съвсем 10 млн. лева без Данък добавена стойност против 4.4 млн., колкото бяха планувани за същото през 2019 година Така или другояче самият ремонт не е почнал. Междувременно от ул. " Московска " 33 обявиха, че съвсем тройният растеж в заложените средства пристигнал оттова, че в това време било заложено и построяването на канализация, както и че от 2020 година до момента материалите поскъпнали. 

Списъкът с обещани, само че непочнали или забатачени поправки в София, може да бъде удължен до мащаба на сага и в него могат да се включат глави и отвън детските градини и булевардите. Жителите на няколко квартала още чакат да получат опция да се разхождат в Западен парк, чието обновяване трябваше да завърши преди 2 години. Но и през тази година за него е планувано да се харчат пари на данъкоплатците. Живеещите в центъра пък продължават със свито сърце да се питат какво ще се получи, когато Столичната община най-сетне реши да ремонтира пространството към храм-паметника " Св. Александър Невски ", което на доктрина също към този момент трябваше да е готово. Както и по кое време ще проработи именитата тоалетна в градинката " Кристал ". Хората от съвсем всички периферни квартали на София пък се питат по кое време най-сетне ще получат канализация, която кметът и подчинените й също дават обещание от години. Ето за какво столичани не са по никакъв начин обнадеждени, че от няколко седмици властта в София приказва за най-големия бюджет в историята на града.     

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР